Les 7.4 – Schrijven zonder inspiratie

Opdracht:

Plan voor jezelf een moment in dat je gaat schrijven. Zorg dat er geen afleiding is en dat je voldoende tijd hebt. Kom je niet in de flow? Ga dan naar aanleiding van deze podcast bekijken wat ervoor zorgt dat je wél in die flow komt. 

Samenvatting:

Niet iedere ondernemer vindt schrijven leuk. Velen vinden het een pittig klusje. Misschien heb jij dat helemaal niet en schrijf je zonder enige moeite.

Vind jij het lastig om in die juiste schrijfflow te komen? Dan heb ik wat tips voor je.

Vraag allereerst jezelf het volgende af. Wat maakt dat het niet lukt? Je heb je contentmapping systeem. Je hebt je onderwerpen. Je invalshoeken en je contentplan. Het enige dat je moet doen is schrijven. Dus wat maakt dat het je nu niet lukt?

Vaak zie je dat veel ondernemers liever iets anders doen dan schrijven. Als je in je hoofd zit met iets anders, dan kun je ook niet schrijven. Dus maak daarin echt een bewuste keuze.

Misschien heb je wel zin, maar kom je niet in die flow. Wat mij helpt is een lekker muziekje op te zetten. De Deep Focus afspeellijst op Spotify is mijn favoriet. Met een andere lijst ga ik meezingen en dat is dan weer niet de bedoeling.

Naar buiten staren of frisse lucht door even te wandelen, helpt ook. Zorg echt dat je hoofd leeg is. Ga nooit schrijven direct na een gesprek bijvoorbeeld.

Lukt het dan nog niet? Stop dan. Dit is waarschijnlijk niet het juiste moment voor jou. Schrijf je liever in de ochtend, in de middag of in de avond? Zoek dat uit voor jezelf, zodat je daar op in kunt spelen.

Schrijven op een moment dat het moet en het niet lukt, dan kun je het beter niet doen. Ik heb dat zelf ook. Ik kan niet schrijven nadat ik veel afspraken heb gehad. Zo kies ik er bewust voor om afspraken wat meer in de middag te plannen. Dan zit dat in mijn agenda in ieder geval goed.

Het kan ook zijn dat je dit onderwerp even niet voelt. Kijk of je een ander onderwerp kunt schrijven in je contentplan. Waar voel je het wel? Schrijf dat en dan zul je zien dat je al snel zin hebt om die andere berichten ook te schrijven. Dan zit je namelijk in een bepaalde flow. Ik weet zeker dat je hierdoor sneller en makkelijker gaat schrijven.

Heb je dan nog wat moeite? Ga andere berichten van jezelf teruglezen. Ga berichten van een ander lezen, zodat je in een schrijfmodus komt.

Heel veel succes!