Les 1.3 – Jouw Instagram visitekaartje

Opdracht 1:

Ga aan de slag met je Instagrambio. Bepaal welke highlights je nodig hebt en ga aan de slag met je branding wanneer deze nog niet staat. Ook hier krijgen de ondernemers in het programma mijn feedback op.

Samenvatting:

Instagram is ook het visitekaartje van je bedrijf. Je wil dat alles klopt. Belangrijk is om een makersaccount of een bedrijfsaccount te hebben.

Jouw Instagramprofiel
Deze bestaat uit een foto, jouw instagrambio, highlights, je feed en alle andere features die er zijn. Dit is je totale visitekaartje. Moet jouw feed perfect zijn? Niet per se. Hij moet vooral jou uitstralen. Daarom is het belangrijk om een keuze te maken hoe je wil dat jouw Feed eruitziet. Daar zijn verschillende vormen voor die je hier in beeld ziet. Kies er een die bij jou past.

  1. Kies de perfecte gebruikersnaam en profielfoto We beginnen bij het begin: je gebruikersnaam. Zorg dat deze logisch en makkelijk te onthouden is. Tenminste, als je wilt dat anderen je kunnen vinden op Instagram. Voor je profielfoto is het vooral belangrijk dat je potentiële volgers hiermee een voorproefje geeft van wat ze kunnen verwachten op jouw profiel. Zorg dat je zelf in beeld bent. Niet je logo dus. We kopen van mensen.

    Tip! Wil je op bepaalde zoekwoorden gevonden worden via Instagram? Naast je gebruikersnaam kun je ook een naam invullen, dit is de naam bovenin je Instagram bio (dikgedrukt). Vul hierin WAT je bent, zodat jouw profiel in de zoekresultaten naar voren komt als hiernaar gezocht wordt.

  2. Jouw omschrijving Je Instagram bio (de omschrijving) heeft een maximum van 150 tekens, maar ik sta er elke keer van te kijken hoeveel informatie je in die 150 tekens kunt laten zien. Het is soms even puzzelen, maar de truc zit in de juiste combinatie van verschillende elementen:

  • Korte omschrijving van wie je bent en/of wat je doet
  • Jouw meerwaarde voor potentiële volgers
  • Zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden
  • Emoticons die je bio zo visueel mogelijk maken
  • Call to action met een link naar je website

Als je wilt en als het relevant is, kun je hier ook nog je contactgegevens aan toevoegen. Het is verder helemaal aan jou, en je personal brand, hoe je de balans tussen deze elementen bepaalt. Probeer verschillende varianten uit en kijk wat voor jou het best voelt.

Tip! Je kunt geen enters gebruiken via de Instagram app, maar wél als je inlogt via de website van Instagram.

Handig! Als je verschillende links in je Instagram bio wilt laten zien, is een eigen pagina op je website het beste. Waarom? Omdat je in Google Analytics wil tracken welke pagina’s je volgers bekijken. Hoe je dat doet? Maak een pagina aan die niet zichtbaar is in je menu. Voeg daar buttons aan toe die leiden naar het menu van je website. Vanuit Instagram kunnen mensen gerichter naar je website gaan. Zo hoeven ze niet te zoeken. Denk aan categorieën van je webshop, je diensten, je over mij pagina enzovoorts. Het gaat om relevante pagina’s voor je website.

Jouw Instagram highlights
Alles wat ik op mijn website zou willen communiceren – deel ik dus ook op Instagram aan de hand van highlight albums! Bedenk dus voor jezelf wat het meest passend is voor jouw bedrijf. Afhankelijk van jouw business, kan je hier natuurlijk nog veel meer aan toevoegen!

Bijvoorbeeld: je portfolio, handige tips, wat werkt voor jou.

Jouw Instagram brading kleuren en lettertypes
Zorg dat jouw branding herkenbaar is. Gebruik de kleuren die je daarvoor hebt. Zet dit door in je Stories. Aan de hand van jouw kleuren, herkennen je volgers dat. Gebruik een goed leesbaar lettertype. Niet een eigen lettertype elders uitzoeken en die integreren op Instagram. Gewoon een lettertype kiezen uit de Stories zelf.

Jouw uitstraling en unieke zelf
Wees jezelf. Ga niet enorm enthousiast doen, wanneer je van nature niet zo bent. Oefen voor de spiegel. Oefen met het filmen van jezelf. Zorg dat je gewend raakt aan jezelf op beeld en natuurlijk ook je stem.

Jouw community
Je bouwt een community op Instagram. Je wil zorgen dat mensen exact weten wat er bij je te halen valt. Jouw personal brand draagt daar aan bij. Dit zorgt ervoor dat je herkenbaarheid creëert. Dat is alles wat je wil. Je wil dat mensen graag je Stories komen bekijken. Dat ze uit zichzelf naar je profiel gaan om je Stories te bekijken, je Feed in te duiken, je een DM sturen. Dat is waar we aan gaan werken. Dat is het doel. Een community koopt namelijk makkelijker van jou.